Close

Dejan Maljković

Rukovodilac Odeljenja za kontrolu rizika
Raiffeisen banka Beograd

U mojoj porodici se već čvrsto utemeljila tradicija počinjanja od nule – makar par stotina kilometara od rodnog mesta i u profesiji kojom se niko od nas nikada pre nije bavio.  Nešto iznutra ne dozvoljava nam da se skrasimo na jednom mestu i u jednom poslu. Shodno korenima, u svega tri-četiri godine nakon završetka fakulteta uspeo sam da protrčim kroz, ni manje ni više, pet poslova: statističar u agenciji za istraživanje tržišta, profesor informatike čudnog akcenta u beogradskoj srednjoj školi, analitičar entuzijasta post-petooktobarskog Ministarstva finansija, službenik nepušač u BAT-u, i „naš čovek“ u Kancelariji stalnog predstavnika MMF-a u Beogradu.

A onda me splet čudnih okolnosti doveo u tek osnovani Credit Portfolio Raiffeisen banke. I protivno svim očekivanjima, taj posao me je ispunio i to osećanje ispunjenosti me ne napušta već deset godina. Jednostavno, u ovom poslu dinamike ne nedostaje.

Implementacija Bazela 2, IRB pristup kreditnom riziku, intenzivne promene regulative u vezi sa regulatornim rezervisanjima, implementacija standarda u oblasti ispravki vrednosti i stalno odmeravanje snaga sa internim revizijama,  eksternim revizijama, revizijama supervizora ne dozvoljavaju da posao upravljanja kreditnim rizikom preraste u rutinu. Naprotiv. Skoro kao u medicini, morate da učite neprekidno, skoro kao u vojsci, ako ne idete napred, bićete pregaženi, i skoro kao u stripu – „Ako kanite pobijediti, ne smijete izgubiti“.

Biografija

Dejan Maljković je diplomirao 2002. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Statistika i informatika. Od 2005. godine je u bankarstvu, do 2009. u Raiffeisen banci, zatim tri godine u Societe Generale banci, a od 2012. ponovo u Raiffeisen-u, na poziciji rukovodioca Odeljenja za kontrolu rizika.

Povratak na vrh stranice